אבני פלסר עורכי דין

הישגי המשרד

בית המשפט אישר את הסכם פשרה בתביעות יצוגיות עם ועדת הבחירות לכנסת ומשרד הפנים. בהתאם להסכם שאושר, המדינה התחייבה לשיפור ניכר בנגישות והמידע בבחירות הבאות לכנסת, לאנשים עם מוגבלות בשמיעה וגם לאנשים עם מוגבלות בניידות, ובין היתר תספק אלפי מושבים נגישים במקומות הקלפי ואמצעים נוספים לנגישות ותקשורת למידע (ת"צ 9576-03-20 ארז אבני ז"ל ואח' נ' מדינת ישראל משרד הפנים ואח').

תביעה יצוגית נגד רשתות השיווק הגדולות, שלא הנגישו לאנשים עם מוגבלות בשמיעה את המעדניות השונות בסניפים, ובכך הפלו אותם וגרמו להם פגיעה ממשית הראויה לפיצוי. בין היתר נדחתה טענת הרשתות לפיה רישיונות העסק שקיבלו הסניפים מלמדים שפעלו כדין (ת"צ 14017-12-17 רשף ואח' נ' כ.נ. מחסני השוק בע"מ ואח').

ההליך הסתיים בפשרה שאישר בית המשפט, לפיה יושלמו ויוארכו משמעותית הפסים המובילים בנתב"ג, יותקנו מערכות להכוונה קולית במקומות רבים, וכן יותקנו אמצעי בטיחות משמעותיים במעברי החציה, וכל זאת בליווי של יועץ מקצועי (ת"צ 34555-07-20 שואף נ' רשות שדות התעופה).

הוגשה תביעה יצוגית בשם אנשים עם מוגבלות וכן העמותה מטה מאבק הנכים בישראל (ע"ר) כנגד הבנקים מזרחי-טפחות, הבינלאומי, אוצר החייל ויהב, בטענה שהפלו במתן הטבות אנשים עם מוגבלות, מקבלי קצבאות נכות, לעומת ההטבות למי שהפקידו משכורות בסכומים דומים לקצבאות הנכות ואף בסכומים נמוכים יותר. לאחר מו"מ מורכב ביהמ"ש אישר פשרה לפיה בין היתר הבנקים יתרמו פיצוי מוסכם ותקדימי בסך כ-1.2 מיליון ש"ח לטובת האנשים עם מוגבלות, יחזירו הפרשי עמלות שגבו ללקוחות עם מוגבלות המקבלים קצבה, וכן יקפידו להשוות את ההטבות לאנשים עם מוגבלות המקבלים קצבה לעומת שכירים המקבלים משכורת (ת"צ 44543-06-16 טואיטו ואח' נ' הבנק הבינלאומי הראשון לישראל בע"מ ואח').

בית המשפט אישר הסדר פשרה עם משרד הפנים בתביעה יצוגית, לאחר שבמשך שנים היתה הנגשה חסרה ולקויה לאנשים עם מוגבלות בשמיעה בסניפים. בהתאם להסכם, משרד הפנים ירכוש מאות מערכות עזר לשמיעה לצורך הנגשה של עמדות השירות לחברי הקבוצה, והרבה מעבר למינימום הנדרש בחקיקה. בנוסף יפעל להדריך את המנהלים והעובדים בדבר אופן ההפעלה והשימוש במערכות (ת"צ 19764-04-21 לב נ' מדינת ישראל משרד הפנים).

תביעה ייצוגית תקדימית שהוגשה מטעם אדם עם כיסא גלגלים הסתיימה בפשרה שגובשה בהליך של גישור. בהתאם להסכמות הצדדים, חברות השכרת הרכב הגדולות יתחילו להשכיר בעצמן רכבי הסעה נגישים שאותם הן יספקו ישירות או באמצעות חברה מתמחה, ובתנאי שהסכם ההשכרה ייחתם מול חברת ההשכרה עצמה ובאותם התנאים כמו לגבי רכבים שאינם נגישים. בנוסף התחייבו חברות ההשכרה לקמפיין ציבורי בנושא, וגם ישלמו פיצויים בסך קרוב למיליון ש"ח באמצעות הנחות במחירי ההשכרה של רכבי הסעה נגישים והקרן לתובענות יצוגיות. בית המשפט המחוזי אישר את הסדר הפשרה וקבע בין היתר שהוא מגלם תועלת חברתית משמעותית בסוגיה בעלת חשיבות ציבורית, ויש לפסוק למרשנו ולמשרדנו גמול ושכ"ט עו"ד משמעותיים (ת"צ 7789-06-15 כרמי נ' אלדן תחבורה בע"מ ואח).

בית המשפט אישר לנהל תביעה ייצוגית נגד רשת "עולם הממתקים" עקב היעדר נגישות בסניפים, לאחר שדחה את טענת הנתבעות כי מדובר בזכיינים ולא בסניפי רשת (ת"צ 8219-03-20 דר-אל נ' פיצוחי ירושלים עולם הממתקים בע"מ ואח')

בית המשפט אישר הסכם פשרה בשם אנשים עם מוגבלות בשמיעה, על כך שלא ניתן היה לראות את הכתוביות הסמויות בתכניות התאגיד "כאן" כשהן נצפות באמצעות האינטרנט. בהתאם להסכם ופסק הדין, התאגיד התחייב שתכניות הטלוויזיה המשודרות או מועלות לאתר ולאפליקציה של התאגיד החל מחודש 04/2019 יהיו מונגשות בכתוביות לרבות תכניות VOD, וכמו כן להפיק, להפיץ ולקדם תכניות להעלאת המודעות לציבור האנשים עם מוגבלות בשמיעה והנגשת מידע על המוגבלות והתמודדות איתה, תוך התייעצות עם העמותה בקול – ארגון כבדי שמיעה ומתחרשים. בנוסף התאגיד ישלם גמול ושכ"ט עו"ד (ת"צ 69896-12-18 דבוסקין ואח' נ' תאגיד השידור כאן ואח').

לאחר מו"מ ממושך הוגש לאישור ביהמ"ש הסכם פשרה, במסגרתו הנתבעות התחייבו להוסיף כתוביות לכל הסרטים המוקרנים בעברית או בערבית, לרבות סרטי תלת-מימד, ולחלק לאנשים עם מוגבלות בשמיעה שיציגו אישור מתאים, במשך שנתיים, עד 50,000 כרטיסי קולנוע בחינם וללא תשלום לסרטים מדובבים וסרטים ישראלים מכל סוג (ת"צ 67813-12-14).

בהתאם להסכם פשרה ופסק דין בתביעה ייצוגית מטעם אנשים עם מוגבלות בשמיעה, השירות בעשרות החניונים של קניוני עזריאלי וקניוני עופר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות בשמיעה שמתקשים להבין דרך האינטרקום, באמצעות מס' טלפון למשלוח מסרון לנציגי השירות שיפורסם על מכונות התשלום והמחסומים בכל החניונים, בדומה להסכם שגובש בתביעה ייצוגית קודמת שניהל משרדנו בעניין אחוזות החוף בע"מ (ת"צ 49140-20-16 פוגל ואח' נ' מליסרון בע"מ ואח').

תביעה יצוגית בשם אנשים עם מוגבלות בשמיעה, הסתיימה בפשרה לפיה מפעל הפיס הנגיש את ביתני הפיס ודוכני הפיס ברחובות הערים ובקניונים בכל ארץ, בתוספת עשרות מערכות שמע לגיבוי, הדרכות ועוד, אף על פי שטען כי אינו מחויב בכך ולחלופין לא לפני סוף 2018. בנוסף, מפעל הפיס שילם גמול לתובעים ושכ"ט עו"ד בסכומים נכבדים, שאושרו בביהמ"ש העליון שקבע כי יש ענין וחשיבות לתמרץ תביעות יצוגיות בענין זכותם של אנשים עם מוגבלות לשוויון ולנגישות (ת"צ 8123-03-16 חמיאס ואח' נ' מפעל הפיס חל"צ. 13.2.17; ע"א 2889/17 חמיאס ואח' נ' מפעל הפיס ואח').

בתגובה לתביעה יצוגית, המדינה הפסיקה להפלות את המתנדבים לשירות לאומי אזרחי בתעריפי אגרת הדרכונים, שיקבלו אותה הנחה כמו המשרתים בשירות סדיר וכפי שקובע הדין. נפסק גם כי המדינה תשלם גמול ושכ"ט עו"ד (ת"צ 35572-02-20 פלסר נ' מדינת ישראל).

בית המשפט המחוזי אישר הסדרים במספר תביעות יצוגיות לפרסם באתר האינטרנט העירוני את רשימות הגנים ומתקני המשחקים הציבוריים הנגישים לאנשים עם מוגבלות. בנוסף התחייבו לתרום לעמותה וגם לשלם גמול ושכ"ט עו"ד (לדוגמה: ת"צ 16908-08-20 כרמי נ' עיריית בת ים).

בהתאם לפשרה בתביעה ייצוגית מטעם אדם עם מוגבלות שנתקל בחוסר נגישות ברשת מקס, התחייבה הרשת להכפיל את אמצעי הנגישות בסניפים לעומת התקנות. ביהמ"ש אישר את הסכם הפשרה ופסק גמול ושכ"ט עו"ד (ת"צ 36285-08-18 רוטמן נ' מקס הנהלה ישראל בע"מ).

בעקבות תביעות יצוגיות, ערוצי הספורט התחייבו להנגיש בכתוביות את כל השידורים החיים שהחוק מחייב להנגיש. בנוסף ולפי הפשרה שאישר ביהמ"ש, במשך 4 שנים, ערוץ הספורט ינגיש בכתוביות שידורים חיים רבים נוספים שהחוק אינו מחייב להנגיש אותם: (א) משחקים רשמיים של נבחרת ישראל בכדורסל, (ב) משחק שבועי נוסף בליגת על בכדורגל, (ב) משחקי ליגת האלופות בכדורגל משלב רבע הגמר, (ג) משחק שבועי מרכזי מליגת העל בכדורסל וסדרות חצי גמר וגמר או הפלייאוף לפי הענין, (ד) משחקי היורו. כמו כן ערוץ וואן יקצה זמן פרסום לנושא הירידה בשמיעה. בתוך כך ביהמ"ש דחה את ההתנגדות שהוגשה להסכם הפשרה (בה נטען שההסכם הביא להפחתה בתרגום לשפת הסימנים) וקבע שהתביעות וההסכם עסקו בנושא הכתוביות ולא קבעו דבר ביחס לשפת הסימנים. בנוסף נפסק גמול לתובעים ושכ"ט עו"ד (ת"צ 57824-26-15 רשף נ' הוט מערכות תקשורת בע"מ ואח').

ביהמ"ש אישר הסכם פשרה בתביעה יצוגית לפי רשת הקמפינג והטיולים המובילה "למטייל" תכפיל את מערכות הנגישות לאנשים עם מוגבלות בשמיעה בסניפים מעבר לדרישות התקנות, וכן תשלם גמול לתובע ושכ"ט עו"ד (ת"צ 56081-06-17 אבני נ' למטייל – המרכז לטיולים בע"מ).

בהתאם לפשרה בתביעה יצוגית, רשות שדות התעופה התחייבה לפצות את הקבוצה בהנגשת-יתר ניכרת מעל הוראות הדין בכמות, במיקום ובסוג של מערכות העזר בעמדות שירות רבות בשדות התעופה ומסופי גבול יבשתיים. ביהמ"ש אישר את הסכם הפשרה שנחתם בין התובעים ובין רשות שדות התעופה, ארקיע, אל על וישראייר, פסק לתובעים גמול ושכ"ט עו"ד, וקבע שההסכם "מקנה לקבוצה הנגשת יתר משמעותית ומהירה, מעבר להוראות הדין", וכמו כן, "מגלם תועלת משמעותית לכלל תושבי ישראל עם מוגבלות בשמיעה כמו גם לנוסעים עם מוגבלות בשמיעה שאינם תושבי ישראל אלא מגיעים אליה או יוצאים ממנה דרך בתי הנתיבות או מסופי הגבול". (ת"צ 19869-01-15 דרזנר ואח' נ' רשות שדות התעופה ואח').

תביעה יצוגית הסתיימה בפשרה לפיה רשת חנויות מוצרי החשמל א.ל.מ תשפר משמעותית את הנגישות בסניפים ותפצה את חברי הקבוצה בנגישות משופרת מעל דרישות התקנות. ביהמ"ש אישר את הפשרה ופסק לתובע גמול ושכ"ט עו"ד (ת"צ 18181-07-17 רוטמן נ' א.ל.מ סחר 2000 בע"מ).

ביהמ"ש אישר פשרה בתביעה יצוגית, מטעם נוסעים עם מוגבלות בשמיעה, במסגרתו חברות האוטובוסים התחייבו להתקין מערכות עזר לשמיעה בכל עמדות השירות בתחנות המרכזיות, בתוספת אפרכסת למי שאין מכשיר שמיעה או רכיב טלקויל במכשיר השמיעה, שתהיינה מהצד החיצוני של החלון אם קיים חלון בעמדה. מדובר בשיפור משמעותי בנגישות לאנשים עם מוגבלות בשמיעה, מעבר להוראות הדין. בנוסף כל אחת מחברות האוטובוסים תתרום סכום סמלי לארגון המייצג (העמותה בקול), ותשלם גמול לתובעים ושכ"ט עו"ד (ת"צ 29387-09-14 דבוסקין ואח' נ' אגד ואח').

בהתאם להמלצת ביהמ"ש העליון, התחייבה רשות השידור להוסיף בהקדם כתוביות בערבית בשידורים החיים בערבית בטלוויזיה, ובנוסף תשלם פיצויים לקבוצה בסך 40,000 ש"ח, וכן גמול לתובע ושכ"ט עו"ד בסך 105,000 ש"ח. בכך התהפכה החלטת ביהמ"ש המחוזי בי"ם, שקבע כי לאור הליכי הפירוק אין מקום לחייב את רשות השידור בהוספת כתוביות או לאפשר את התביעה לפיצויים. (ע"א 554/16 זהראוי נ' כונס הנכסים הרשמי ורשות השידור).

בעקבות תביעה יצוגית, רשתות של בתי מלון, חדרי כושר, השכרת רכב ובתי אופנה, הקליטו מחדש את ההודעה הקולית במערכת ניתוב השיחות, כך שלא תושמע בה מוסיקת רקע. השמעת מוסיקה על רקע המידע המוקלט מפריעה לאנשים לקויי שמיעה ומנוגדת לתקנות הנגישות בשירות לאנשים עם מוגבלות. ביהמ"ש אישר את הסדרי הפשרה עם הנתבעות, שבנוסף לתיקון ההקלטה שילמו פיצויים לאנשים עם מוגבלות בשמיעה, באמצעות תשלום לעמותות לקידום הזכויות והנגישות לאנשים עם מוגבלויות, וכן שילמו גמול לתובעים ושכ"ט עו"ד. מדובר בתביעה ייצוגית ראשונה מסוגה שבמרכזה יישום תקנות הנגישות בשירות. (ת"צ 31641-03-15 ברנשטיין ואח' נ' מלונות דן בע"מ ואח').

בעתירה מינהלית ניתן פסק דין תקדימי, לפיו הרשות המקומית אינה רשאית להגביל את השטח הפטור מארנונה בעסק של נכה צה"ל. נפסק כי הפטור מארנונה לעסקו של הנכה יחול על מלוא שטח העסק, בלי קשר לגודלו בפועל, ולפי מבחן מצבו הכספי של העסק. בית המשפט דחה את עמדת המועצה האזורית כי הפטור לעסק מוגבל בשטחו כמו הפטור לדירת מגורים של נכה, וחייב אותה בתשלום הוצאות ושכ"ט עו"ד (עת"מ 24901-12-14 באולינג גן שמואל נ' מועצה אזורית מנשה).